Apelsiniküpsised
Värske apelsinimahla teost jäi järgi palju apelsinikoori, ning otsustasin proovida neist küpsiseid teha. Kui välja arvata väike viga, mis küpsiseid tehes tegin, milles ka allool juttu, tulid maitsvad küpsised. Šokolaadi sisse kastmine andis ka väga palju juurde. Sellest kogusest sain 30 küpsist.
- 220g võid
- 1dl suhkrut
- 5dl jahu
- 0,5tl soola
- 1/2spl vanilliekstrakti
- 1 apelsini koor riivitult
- 1spl apelsinimahla
- 2dl suhkrustatud apelsinikoori
Mina kasutasin suhkrustatud apelsinikoorte asemel tooreid apelsinikoori(millel lisaks veel lõikasin enamuse valgest osast ära) ning siis tükkidena suhkrustasin ära (samamoodi nagu üleval oleval lingil), aga see oli viga kuna tükid jäid üpris sitked ja küpsistes olid kõvad. Kindlasti ribadena suhkrustatud koorte puhul midagi sellist ei juhtu. Seega soovitan apelsinikoored ribadena eelnevalt suhkrustada ja siis lasta neil kuivada, lõigata kuubikuteks ja kasutada. Kindlasti need tuleks teha vähemalt eelneval päeval valmis.
Pehme või segada suhkruga, hea on kasutada miksril taigna segamis vardaid või köögikombainis seda teha. Lisada juurde jahu, vanilliekstrakt ning sool, segada korralikult läbi. Viimasena lisada apelsinimahl, suhkrustatud apelsinikoore kuubikud ja riivitud apelsinikoor. Segada kergelt läbi, kuni kõik on segunenud, vormida toidukile abil sobiva kujuga “vorst” ning asetada 2 tunniks külmkappi. Lõigata “vorstist” umbes 0,5 sentimeetri paksused viilud, asetada vähemalt sentimeetriste vahedega ahjuplaadile ning küpsetada 175 kraadi juures 25 minutit.
Jahtunult võib kasta veel lisaks sulatatud šokolaadi ning lasta tahkuda.
Retseptiidee: http://userealbutter.com/2008/06/11/chocolate-dipped-orange-peel-cookies-recipe/
Ilusad küpsised!