Kokkamine

Präänikud piparmündiglasuuriga

Mmmm, präänud. Präänikud on olnud väiksest peale mu järjekordsed lemmikud, nähes nami-namis seda retsepti, ma kohe pidin selle omale to do listi panema ja päris kiiresti jõudsin selleni. Ausalt öeldes ma polnud varem tulnudki selle peale, et präänikuid võiks kodus ise teha, mitte tormata neid poodi ostma. Kindlasti see ei jää esimeseks ja viimaseks präänikuteoks.

Maitselt oli siiski natukene puudu minu silmis “õigetest” präänikutest. Aga kui veidi retsepti lihvida, usun, et tulevad ajapikku ka need “õiged”. Präänikud oleks võinud olla veidi muredamad aga seistes läksid aina paremaks. Mul need küll üle 4 päeva ei seisnud (millest kaks päeva ma olin maal ja unustasin präänikud kaasa võtta).

Retseptis on, et tuleks vahustada 2 suurt munakollast 5dl suhkruga, sellise suure suhkrukoguse juures ei ole see kahjuks võimalik, muna läheb tükki. Nii juhtus ka minul, kuna ma ei mõelnud sellele enne, kui olin juba miksri sisse pannud. Seega võiks umbes poole suhkrukogusest vahustada munakollastega ja teise poole segada näiteks kohe hapukoore hulka.

Alguses, esimesed präänikud tegin liiga suured, teise plaaditäie tegin juba oluliselt väiksemad, kuna nad kerkivad ka siis väiksemad olid palju suupärasemad.

Präänikud

  • 3 munakollast (m suurust)
  • 4dl suhkrut
  • 500g hapukoort
  • 1tl söögisoodat
  • 0,5tl äädikat
  • 0,5tl soola
  • 1tl vanilliekstrakti
  • 10dl nisujahu

Glasuur:

  • 3 munavalget
  • 5dl tuhksuhrut
  • 1t piparmündiekstrakti
  • 1tl sidrunist pressitud mahla

Vahustada munakollased poole suhkrukogusega heledaks vahuks. Teine pool suhkrukogusest lisada hapukoorele ning lisada munavahu hulka. Panna söögisooda suurele supilusikala ja lisada 0,5tl äädikat, lasta kihiseda. Segada korralikult läbi, lisada sinna juurde ka sool ja vanilliekstrakt. Lisada lusikas taignale ja segada korralikult läbi. Lisada vähehaaval jahu, taigen tuleb üsna kleepuv.

Panna ahju sooja 175 kraadi juurde.

Võtta supilusikatäis (kuhjaga) taigent ning veeretada jahuste käte vahel palliks. Asetada küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile ja suruda veidi lamedamaks.

Kui präänikud on vormitud küpsetada neid 175 kraadi juures 25-30 minutit, kuni präänikud on kergelt kuldseks läinud. Võtta kohe ahjust välja!

Glasuuri valmistamiseks vahustada munavalged tugevaks vahuks, segada tasakesi vahustades juurde tuhksuhkur, sidrunimahl ja piparmündiekstrakt, kuni muutub ühtlaseks. Mikserdada kõrgemal kiirusel veel 2 minutit, kuni saavutad ühtlase kreemja glasuuri. NB! Ülevahustamine teeb glasuuri vesiseks!

Kasta präänikud pealtpoolt suhkruglasuuri sisse ja ajada sõrmega glasuur ühtlaselt laiali. Lasta kuivada ning katta ka alumine pool suhkruglasuuriga (üleni glasuuritud präänikud püsivad kauem pehmed).

Advertisements

25. nov. 2010 - Posted by | Küpsised / Vahvlid

1 kommentaar »

  1. Hi everyone, it’s my first visit at this website,
    and paragraph is in fact fruitful for me, keep
    up posting these articles or reviews.

    Kommentaar kirjutas Casino Titan | 16. juuli 2015 | Vasta


Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: